Eva Tomečková používá v kuchyni hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní

Eva Tomečková používá v kuchyni hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala. Řekla si ale, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové máslo a citronový krém. 

Šulánky s mákem, rumovým máslem a lemon curd

Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, máslo, sůl, mouku, krupici a zpracujeme těsto. Vytvarované šulánky vložíme do vroucí vody a čekáme, až vyplavou na povrch, čímž poznáme, že jsou hotové. Poté si uděláme rumové máslo. Rum v hrnci nejprve oflambujeme, abychom si byli jisti, že v něm nezůstal alkohol, ale zůstalo jen příjemné aroma. Následně k němu přidáme máslo a mícháme. Lemon curd uděláme z másla, žloutků, cukru, citronové šťávy, které dáme v misce nad páru a vyšleháme do tužší konzistence. Doplníme mákem, cukrem a opraženými oříšky.

Suroviny:

0,5 kg brambor z oběda

1 vejce

30 g másla

Špetka soli

250 g krupice/ hrubé mouky

Rumové máslo:

125 g másla

100 ml rumu

Lemon curd:

3 žloutky

70 g cukru

70 ml šťávy z citrónu

50 g másla

Na dozdobení:

Mák

Ořechy

Cukr moučka

Čerstvé ovoce

Share Tweet