Nadívaná jehněčí kýta

Z očištěného jehněčího uděláme kapsu, kterou osolíme a opepříme. Naplníme ji

Z očištěného jehněčího uděláme kapsu, kterou osolíme a opepříme. Naplníme ji nádivkou z mletého vepřového, které jsme zpracovali se zvlhčenou houskou, utřeným česnekem, bylinkami, solí, pepřem a smetanou. Kapsu necháme zatáhnout na rozpáleném tuku, na kterém pak orestujeme kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, vložíme orestované maso, přiklopíme a necháme pozvolna péct při 120-130°C do změknutí. Při pečení občas podléváme. Maso vyjmeme, výpek zakápneme studenou vodou, vodu jen trochu zcedíme, odebereme tuk a svaříme do požadované hustoty.

Suroviny:

vykostěná jehněčí kýta

500 g mletého vepřového masa

1 houska

snítka rozmarýnu

hrst listové petržele

50 ml smetany

mléko

5 stroužků česneku

2 mrkve, 1 petržel, půlka celeru

2 cibule

sůl, pepř