Rady ptáka Loskutáka

Cibulový džem

Cibulový džem:

Potřebujeme:

3-4 červené cibule
0,7l červeného vína (polosladké až sladké)
1 citron
2 polévkové lžíce hnědého cukru
3 polévkové lžíce medu
2 polévkové lžíce švestkových povidel
1 polévková lžíce balsamikového octa
0,04 l olivového oleje
špetku soli

 

Postup:
Cibuli nakrájíme nahrubo a necháme ji zesklovatět na olivovém oleji, zasypeme hnědým cukrem, a lehce zkaramelizujeme. Poté zakápneme balsamikovým octem, lehce odpaříme cca 10 sekund, přidáme med, zalijeme červeným vínem, lehce osolíme a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a pozvolna redukujeme  do požadované konzistence. Před koncem přimícháme ještě švestková povidla. Na konci ještě můžeme dochutit, medem a citrónem. Poté necháme vychladnout.

 

Vepřové rillettes (pomazánka)

Potřebujeme:

½ kila upečené vepřové plece
100g vepřového sádla
2 šalotky
1 stonek jarní cibulky
sůl, pepř
větvičku tymiánu


Postup:
Upečené maso natrháme po vláknech (navláskujeme), dáme do mísy, přidáme drobně pokrájené šalotky a jarní cibulku, posekané lístečky čerstvého tymiánu,  přimícháme povolené sádlo v pokojové teplotě, osolíme a opepříme. Vše důkladně smícháme a necháme vychladit. Podáváme s opečeným bílým chlebem, vekou nebo toustem.


Náš tip: Pokud chceme mít pomazánku pikantnější, můžeme do ní přidat kávovou lžíci dijonské hořčice.


Námět: Zdeněk Samec

Recepty

Líbí se Vám nový web NovaPlus?

Napište nám, s čím jste nebo nejste na stránkách spokojení.