Rady ptáka Loskutáka

Recept: Pečené jarní kuřátko s nádivkou z mladého špenátu

Žemle nakrájíme na kostičky, zlehka s promnutým máslem opečeme v troubě při 160 °C cca 3 minuty. Špenát řádně okapeme a nahrubo nasekáme, Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Česnek utřeme se solí. Opečené housky lehce zvlhčíme mlékem, smícháme s ušlehanými žloutky a utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku a špenát, společně vše promícháme. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků. Hotovou nádivkou naplníme omytá kuřátka, ty pak osolíme a prsa prošpikujeme klínkem másla, kuře bude potom šťavnatější. Kuřátka dáme do pekáče, lehce podlijeme vývarem, přidáme trochu másla, zakryjeme a pečeme při 160 °C cca 30 minut. Poté odkryjeme a při 140 °C za stálého podlévání dopečeme dozlatova a doměkka. Podáváme s bramborem, nebo bramborovou kaší, či se šťouchaným bramborem.


Potřebujeme:
2 ks jarního kuřátka
2 - 3 dcl kuřecího vývaru, nebo vody
150 g másla
2 - 3 vejce
1 dcl mléka
1 stroužek česneku
2 ks žemle
400 g špenátu
muškátový oříšek, pepř, sůl


Návrh: Zdeněk Samec

Recepty

Líbí se Vám nový web NovaPlus?

Napište nám, s čím jste nebo nejste na stránkách spokojení.