Rady ptáka Loskutáka

Krémové rizoto s jarní zeleninou, ztraceným vejcem a parmezánem

V kastrůlku na olivovém oleji zlehka osmahneme šalotku a rýži, kterou nepropíráme. Zalijeme vínem a stále mícháme až se víno odpaří. Trochu osolíme a opepříme a přiléváme vývar a stále na mírném plameni mícháme dokud není rýže ,,aldente“ na skus. Poté stáhneme z plamene a vmícháme máslo a 2/3 parmezánu. Poté orestovanou zeleninu (mrkev, petržel, celer na nudličky, kapustičky na půlky a lusky celé).


Dáme vařit vodu s octem a solí. Když přivedeme vodu k varu, vyklepneme do ní vejce opatrně a lžící zabalíme žloutek do bílku a vaříme 4 minuty. Poté vejce přendáme na naservírované rizoto a lehce rozkrojíme, posypeme zbytkem parmezánu a zasypeme sekanou pažitkou.

Potřebujeme:
1 litr zeleninového vývaru
200 g rýže Arborio 
0,5 l bílého vína
2- 3 vejce
3 ks šalotky
150 g parmezánu
máslo (2 oříšky)
20 g pažitky
3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
3 PL octa


Zeleninu:
mrkev 1-2 ks
petržel 1 ks
řapíkatý celer 100 g
kapustičky 6 ks
cukrový hrášek 50 g
olivový olej 2 lžíce
muškátový oříšek
máslo (1 oříšek)

Námět: Zdeněk Samec

 

Recepty

Líbí se Vám nový web NovaPlus?

Napište nám, s čím jste nebo nejste na stránkách spokojení.