Snídaně s Novou

Snídaně s Novou

Vaříme s Romanem: Jak připravit vejce Benedikt?

Tento pátek ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval vejce Benedikt. Jaké ingredience budete potřebovat a jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí na čtyři porce.

Suroviny:

-       vejce 4

Tento pátek ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval vejce Benedikt. Jaké ingredience budete potřebovat a jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí na čtyři porce.

Suroviny:

-       vejce 4 ks

-       žemle 2 ks

-       šunka 200 g

-       bílý vinný ocet 1 lžíce

Na omáčku:

-       žloutky z vajec 3 ks

-       máslo 150 g

-       hladkolistá petržel hrst

-       bílý vinný ocet 150 ml

-       celý pepř 3 kuličky

-       šťáva z půlky citrónu

Postup: 

Ocet nalejte do malého hrnce, přidejte kuličky pepře, hrst bylinek a vše svaříme na polovinu. Přecedíme a dáme stranou. Ve vodní lázni prošleháme tři žloutky a dvě lžíce svařeného octa. Šleháme do té doby, dokud směs není hezky nadýchaná. Opatrně do pěny začneme po lžicích vmíchávat rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Ve středním hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme do ní lžíci octa. Voda v hrnci musí vařit jen lehce (nesmí se dělat velké bubliny). Poté ve vodě vytvoříme vír a přesně doprostřed rozklepneme vejce. Vaříme cca 2-3 minuty a poté opatrně vyndáme.

Žemle rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi se lžíci másla.

Servírujeme tak, že na žemli položíme šunku, na ni dáme vejce, vše zalejeme holandskou omáčkou a posypeme petrželí.

Dobrou chuť!

Share Tweet