Snídaně s Novou

Snídaně s Novou

Vaříme s Romanem: Jak upéct originální žemlovku bez cukru?

V pátek 23. dubna ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval tradiční český pokrm – žemlovku. Uvedené množství surovin vystačí na čtyři porce. Jaké ingredience budete potřebovat a jaký je postup?

Suro

V pátek 23. dubna ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval tradiční český pokrm – žemlovku. Uvedené množství surovin vystačí na čtyři porce. Jaké ingredience budete potřebovat a jaký je postup?

Suroviny:

žemle 1 ks (nakrájená na plátky)

jablka 2 ks (nakrájená na plátky)

skořice celá 1 ks

skořice mletá 2 lžíce

smetana 100 ml

mléko 100 ml

vanilková pasta 50 ml

měkký tvaroh 250 g

vajíčka 4 ks

rum 50 ml

med 2 lžíce

vanilkový cukr 1 ks

citrón 1 ks

Postup:

Smetanu, mléko, vanilkovou pastu a celou skořici dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme jednu lžíci medu, promícháme a odstavíme.

Do pánve dáme jablka, mletou skořici, zbytek medu a rum. Za občasného míchání necháme odpařit rum a odstavíme.

Žemle zalejeme směsí se smetanou a necháme nasáknout.

Mezitím do mísy vyklepneme 4 žloutky, přidáme tvaroh, kůru z citrónu a důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh s vanilkovým cukrem.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Do zapékací mísy vrstvíme žemli, jablka, tvaroh a zase žemli. Vložíme do trouby na cca 35 minut. Poté přidáme sníh a pečeme dalších 15 minut, až sníh zezlátne.

Podáváme přímo v míse nebo vykrájené.

Snídani s Novou sledujte každé všední ráno od 05:55 na Nově. Celé díly najdete na Voyo. 

Share Tweet