Snídaně s Novou

Snídaně s Novou

Vaříme s Romanem: Jak na svíčkovou na smetaně s pajfalským knedlíkem?

V pátek 17. prosince ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval svíčkovou na smetaně s pajfalským knedlíkem. Které ingredience budete potřebovat? A jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí pro

V pátek 17. prosince ve Snídani s Novou Roman Staša připravoval svíčkovou na smetaně s pajfalským knedlíkem. Které ingredience budete potřebovat? A jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí pro čtyři osoby.

Suroviny:

hovězí zadní 700 g
kořenová zelenina 400 g (mrkev, celer, petržel nakrájené nahrubo)
2 cibule (nakrájené nahrubo)
hovězí vývar 1 l
dijónská hořčice 1 lžíce
ocet 2 lžíce
cukr 1 lžíce
olej 3 lžíce
máslo 100 g
slanina 100 g (na malé kostičky)
smetana 33% 250 ml
citrón 1 ks
sůl
pepř

Suroviny na knedlík:

tvrdý chléb nebo houska 200 g (na kostičky)
slanina 80 g (malé kostičky)
máslo 150 g
vejce 5 ks
mléko 200 ml
hladkolistá petržel hrst (najemno nakrájená)
panko strouhanka 100 g
kůra ze dvou citronů
muškátový oříšek 1 ks
hrubá mouka 200 g
sůl
pepř

Postup:

Ve velkém papinovém hrnci orestujeme na oleji a kousku másla maso. Vyndáme a přidáme zeleninu. Důkladně zarestujeme, přidáme ocet, cukr a vše necháme zkaramelizovat. Poté vložíme maso, hořčici, zalejeme vývarem a necháme cca 1,5 hodiny dusit. Mezitím slaninu vypečeme na pánvi. Na výpeku zarestujeme pečivo. Do velké mísy vložíme slaninu, pečivo, mléko, máslo, mouku a vše důkladně zamícháme. Ze směsi uděláme váleček a dáme do parní trouby nebo na páru na cca 35 minut. Velmi záleží na velikosti knedlíku. Maso vyndáme z hrnce, nakrájíme na plátky, tekutinu v hrnci zredukujeme na třetinu a důkladně rozmixujeme. Přecedíme přes cedník a ihned podáváme. Na talíři promícháme strouhanku, kůru z citronu, knedlík ve směsi obalíme, nakrájíme a podáváme. Maso podáváme na knedlíku, přelité omáčkou a zasypané zbytkem slaniny a petržele.

Celé díly Snídaně s Novou můžete sledovat také na Voyo.

Share Tweet