Tescoma s chutí

Tescoma s chutí: Veganské tiramisu

Troubu předehřejeme na 180 °C. V jedné větší míse smícháme veškeré sypké ingredience, v druhé menší míse veškeré tekuté. Poté obě směsi spojíme a řádně promícháme. Pekáč vyložíme pečícím papírem a směs na něj rovnoměrně rozetřeme. Pečeme asi 25 až 30 minut dozlatova. Veškeré ingredience na krém rozmixujeme dohladka. Korpus po vytažení z trouby polijeme kávou (případně kávu smícháme s amarettem) a necháme vychladnout.

Skleničky, ve kterých budeme tiramisu podávat (ideál na whisky) použijeme i jako vykrajovátko. Z korpusu vykrojíme kolečko, které ještě pomocí nože rozpůlíme. Jednu půlku dáme na dno sklenice, pokračujeme krémem, opět překlopíme korpusem a poslední vrstvu tvoří krém, který posypeme kakaem. Dáme do lednice vychladnout.

Na korpus potřebujeme: 250 g špaldové mouky hladké, 90 g kokosového oleje pokojové teploty, 200 g javorového sirupu, 1 lžičku sody, 1 lžičku kypřícího prášku bez fosfátů, ½ lžičky soli, 100 ml vody

Na krém: 400 g neochuceného tofu, 280 g vychladnutého vanilkového pudinku (500 ml obilného sojového nebo kokosového mléka + sáček bezlepkového vanilkového pudinku), 50 g 100 % ořechové pasty/másla (z mandlí nebo vlašských ořechů, případně kombinace mandle + kešu), 50 g třtinového cukru

Na dokončení: 8 lžic espressa, holandské kakao nebo raw nepražené kakao, (amaretto –nemusí být)

Recepty