Tescoma s chutí

Káva – espresso a čaj z citronové trávy se zázvorem

Espresso
Namletou kávu dáme do nádoby s vodou a vaříme. Kávu servírujeme s mlékem, vodou a cukrem. Můžeme přidat sladký piškot. Připravuje se do malého šálku, naplněného do poloviny. Pravé espresso má své přesné parametry, podle kterých se musí připravovat. V Itálii dokonce existuje Národní institut kávy, který určil přesné parametry pro jeho přípravu. Certifikované espresso je jemně mletá pražená káva v množství 7,2 g, upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovarem prostřednictvím změkčené vody o teplotě 90 °C a pod tlakem 9 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 20 – 30 vteřin, za kterou musí natéct 25 – 35 ml emulze.

Ingredience: Káva namletá, cukr, voda

Espresso Lungo
Tato káva se také nazývá větší espresso, dlouhé nebo prodloužené espresso. Často se této kávě říká také Americano. Je to typická česká káva, bez které se každý druhý zákazník neobejde. Správně se servíruje espresso ve větším šálku a k němu konvička s horkou vodou, aby si ji každý mohl dolít dle chuti.

Caffé macchiato
Pod tímto názvem si můžete představit hned několik různých káv. V kavárnách se často zaměňuje macchiato s velkým caffé latte. V překladu z italštiny znamená macchiato “skvrnitý” nebo “s trochou mléka”. Tento název vystihuje opravdu jen ten jediný a správný nápoj. Caffé macchiato je espresso s trochou mléčné pěny. Zručnější baristé dokáží pěnou a mlékem namalovat na povrchu malý obrázek. Problém dělá také výslovnost této kávy.

Čaj z citrónové trávy se zázvorem
Nastrouhaný zázvor, citrónovou trávu (nalámanou) a listy máty zalijeme vodou o 80 °C. Necháme ideálně 10 – 15 min louhovat. Čaj slijeme a kdo chce, si ho osladí medem.

Ingredience: Citrónová tráva, zázvor, listy máty, med