Tescoma s chutí

Čočkový salát s pečenou zeleninou

Mrkev a ředkvičky nakrájíme a dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem, přidáme česnek, pokapeme olejem, osolíme a vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C 30 minut, každých 10 minut promícháme. Čočku dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cibuli překrájenou na čtvrtky, bobkový list a uvaříme ji doměkka. Pak odstraníme cibuli a bobkový list, případně slijeme přebytečnou vodu a čočku propláchneme.

Připravíme tahini dresink: Do misky dáme tahini pastu, přidáme citrónovou šťávu s medem, solí, pepřem a rozmícháme. Upečenou zeleninu a uvařenou propranou čočku promícháme v míse. Upečený česnek vymačkáme ze slupky do čočky. Přidáme olej a čerstvou na klínky nakrájenou cibuli a promícháme. Nakonec pokapeme dresinkem.


Potřebujeme: 200 g neloupané červené čočky, 1200 g očištěné mrkve (na kolečka), 340 g ředkviček (na čtvrtky), asi 6 stroužků neloupaného česneku, 50 g olivového oleje, 2 červené cibule (1 nakrájet na velmi tenké klínky na salát), bobkový list, sůl, pepř

Tahini dresink: 80 g tahini pasty, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř, 3-4 lžíce teplé vody