Tescoma s chutí

Krém z bílého chřestu

Chřest oloupeme (slupky lze vyvařit zvlášť a přidat následně k vývaru pro intenzivnější chuť). Do hrnce vlijeme zeleninový vývar a citronovou šťávou, vložíme do něj oškrábaný chřest, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty, pak teplotu ztlumíme a 10 minut táhneme. Poté chřest vyndáme z vývaru, odkrojíme špičky a dáme je stranou, zbytek chřestu nakrájíme. Do hrnce na polévku dáme máslo a mouku a orestujeme na jíšku. Zalijeme bílým vínem a vývarem, přidáme brambory na kostičky a vaříme. Do provařeného základu přidáme smetanu a nakrájený chřest a umixujeme. Do talíře dáme kostičky uvařených brambor, odkrojené špičky chřestu, kachní prso a vlijeme chřestový krém. Ozdobíme zeleným olejem.

Suroviny:
500 g bílého chřestu, 1 l zeleninového vývaru, 100 g másla, 2 šalotky, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml bílého vína, 250 ml smetany 33%, 1 lžíce cukru, 150 g oloupaných brambor (na zahuštění), sůl, pepř

Vložka: 1 uzené kachní prso, kostičky, zelený olej – pažitka, petržel