Tescoma s chutí

Vše o pořadu

Excelentní čokoládový dort - 15. 5. 2019

Předehřejeme troubu na 180 °C.  Tři dortové formy průměru 23 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. V misce smícháme mouku s kakaovým práškem, jedlou sodou, práškem do pečiva a solí. V míse robota vyšleháme hnědý i krupicový cukr s máslem. Na středně vysokou rychlost šleháme asi 1 minutu, až bude máslo načechrané. Roztavíme čokoládu. Snížíme rychlost robota na středně nízkou a vléváme proud roztavené čokolády. Až se čokoláda spojí s máslem, přidáme vejce, jedno po druhém. Hned jak se hmota spojí, vmícháme vanilku. Přidáme moučnou směs na 3x, střídavě s podmáslím. Těsto rozdělíme do připravených forem. Pečeme ve středu trouby 35 až 40 minut. Po upečení necháme 10 minut chladnout. Pak objedeme boky korpusu ve formě a vyjmeme z formy. Na mřížce necháme chladnout asi 1 hodinu. Zabalte do folie a nechte v chladničce, další 2 hodiny.

Připravíme čokoládový krém. Čokoládu nasekáme na malé kousky, dáme do mísy. Do mísy robota dáme máslo s moučkovým cukrem a na střední rychlost šleháme asi 1 minutu, až se suroviny spojí. Snížíme rychlost na středně nízkou a vléváme proud roztavené čokolády. Až se čokoláda s máslem smísí, zvýšíme rychlost a šleháme asi 5 minut, až bude krém načechraný. Do vyšlehaného krému vmícháme vanilku. Na dortový podstavec položíme jeden korpus. Na něj navrstvíme ½ šálku krému a rozetřeme ji po korpusu. Zaklopíme druhým korpusem. Opět potřeme krémem a zaklopíme posledním korpusem. Na dort dáme zbylý krém a rozetřeme ho po celém povrchu. Dozdobíme.

Suroviny: 

krém: 2 šálky (475 ml) nesoleného másla změklého, 1 a ½ šálku (355 ml) moučkového cukru, 2 tabulky (každá 100 g) Lindt Excellence 70% Cacao, 1 lžička vanilkového extraktu, čtverečky čokolády lindt na ozdobení

korpusy: 475 ml dortové mouky, 60 ml holandského kakaa, 1 a ¾ jedlé sody, 1 lžička, prášku do pečiva, 1 lžička soli, 235 ml hnědého cukru, 120 ml krupicového cukru, 180 ml změklého másla, 2 tabulky po 50 g Lindt Excellence 90% Cacao (roztavené), 2 vejce, 10 ml vanilkového extraktu, 355 ml podmáslí

Recepty