Tescoma s chutí

Tescoma s chutí

Chleba se škvarkovou pomazánkou - 22. 10. 2020

Suroviny na chleba:

300g chlebového kvásku (připravte podle receptu níže), 170 g žitné chlebové mouky, 230 g pšeničné mouky, 160 ml vody, 12 g soli, kmín dle chuti.

Příprava těsta:
Ve vhodné míse na

Suroviny na chleba:

300g chlebového kvásku (připravte podle receptu níže), 170 g žitné chlebové mouky, 230 g pšeničné mouky, 160 ml vody, 12 g soli, kmín dle chuti.

Příprava těsta:
Ve vhodné míse na těsto smíchejte žitnou i pšeničnou mouku se solí, kmínem a vodou, přidejte 300 ml předem připraveného chlebového kvásku a směs promíchejte. Těsto důkladně prohněťte a připravte pro kynutí.

Kynutí a pečení:
Ošatku vystříkejte nebo vymažte slunečnicovým olejem. Z připraveného těsta vytvarujte na pomoučeném válu bochánek a dejte jej do ošatky. Tu vložte do misky pro přípravu chlebového kvásku, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 2 hodiny vykynout. Do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou a troubu předehřejte na 250 °C. Nakynutý bochník opatrně vyklopte z ošatky do formy kulatý chléb, potřete slanou vodou a pečte ve střední části trouby 5 minut. Misku s vodou z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 5 minut. Pak teplotu v troubě snižte na 160 °C a chléb pečte dalších 35 minut. Upečený chléb vytáhněte i s plechem z trouby a nechte vychladnout.

Jak na chlebový kvásek:

Budete potřebovat jen 300 g žitné chlebové mouky a 300 ml vody.

První den – založení kvásku
Do bílé misky ošatky na domácí chléb DELLA CASA nasypte po rysku „100“ žitnou chlebovou mouku a po rysku „200“ dolijte vlažnou vodou. Směs promíchejte, misku přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě 24 hodin kvasit.

Druhý den – krmení kvásku
Do misky s kváskem přidejte dalších 100 g žitné chlebové mouky a dolijte dalších 100 ml vlažné vody, promíchejte, přikryjte a nechejte při pokojové teplotě kvasit dalších 24 hodin.

Třetí den – krmení kvásku
Postup z předchozího dne zopakujte. Čtvrtý den bude kvásek hotový, s jeho pomocí připravíte pšenično-žitný chléb s kváskem.

Uchování kvásku
Z připraveného kvásku odeberte polovinu a vložte ji v uzavřené nádobě do lednice pro přípravu dalšího bochníku. Kvásek uložený v lednici vydrží bez přikrmení nejméně sedm dní. Uložený kvásek lze odebírat postupně pro řadu dalších pečení domácího chleba. I velmi malé množství (2 lžíce) postačí pro jeho rychlé namnožení.

Množení kvásku
Do misky pro přípravu kvásku dejte po rysku „150“ žitnou chlebovou mouku (cca 150 g), po rysku „300“ dolijte vlažnou vodu (cca 150 ml) a přidejte 2 lžíce z odloženého kvásku. Směs promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě nejméně 12 hodin kvasit. Po 12 hodinách je kvásek připravený k zadělání těsta a upečení dalšího bochníku domácího chleba.

Suroviny na pomazánku:

Škvarky, cibule nakrájená najemno, okurky kyselé nakrájené na kostičky, hořčice, pažitka, vejce.

Postup:

Škvarky pomeleme, přidáme orestovanou na sádle nakrájenou cibulku, okurky, hořčici, nakrájená vařená vejce, pažitku a sůl dle chuti.

Navíc:

Kompot z malých cibulek, ředkvičky, teplé škvarky, restovaný česnek.

Share Tweet

Používáním webů TV Nova berete na vědomí, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Podrobnosti o zpracování cookies najdete zde.