Tescoma s chutí

Tescoma s chutí: Domácí chléb

Do vhodné mísy na těsto dejte žitnou a pšeničnou mouku, ocet a sůl. Čerstvé kvasnice rozpusťte ve 340 ml vlažné vody smíchané se špetkou cukru, nechte krátce naběhnout, přelijte do mísy s moukou a dobře promíchejte. Pokud použijete sušené droždí, přidejte je do mouky namísto čerstvých kvasnic. Těsto důkladně prohněťte a vytvarujte na pomoučeném válu bochánek. Ten dejte do olejem vymazané speciální formy DELÍCIA (art. 630687). Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 2 hodiny vykynout.


Do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou a troubu předehřejte na 250 °C. Nakynutý bochník opatrně vyklopte z ošatky na nahřátý pečicí plech, potřete slanou vodou a pečte ve střední části trouby 5 minut. Poté misku s vodou z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 5 minut. Pak teplotu v troubě snižte na 160 °C a chléb pečte dalších 35 minut. Upečený chléb vytáhněte i s plechem z trouby a nechte vychladnout.


Dobrý tip: Při přípravě domácího chleba s kváskem i bez kvásku můžete před kynutím do směsi přidat slunečnicová, dýňová, sezamová nebo lněná semínka, ořechy, loupanou pohanku lámanku, nadrobno nakrájená sušená rajčata či olivy apod.


Potřebujeme:

250 g žitné mouky
250 g pšeničné mouky
15 g čerstvých kvasnic nebo 4 g sušeného droždí
12 g soli
12 ml octa
340 ml vody
semínka
ořechy