Tescoma s chutí

Tescoma s chutí: Domácí sýr

Mléko zahřejte v hrnci na 92 °C a odstavte. Přidejte syřidlo, zlehka promíchejte a nechte 30 minut odpočívat. Obsah hrnce sceďte přes jemné síto, sýřeninu zachycenou v sítu nechejte odkapat a ochuťte lžičkou soli, syrovátku uchovejte.

Dobrý tip: K přípravě čerstvého sýru s příchutí přidejte do sýřeniny nasekané bylinky nebo koření, ořechy apod. Zbytkový produkt cezení – syrovátku rozhodně nevylévejte a použijte k přípravě slaného nálevu pro čerstvý sýr, jako přísadu do chlebového těsta, nebo super zdravý nápoj třeba k dietní svačince.

Cedník vyložený plátnem a vložte do dózy (DELLA CASA, kód 643132.00), sýřeninu přemístěte do plátna a lisovacím kotoučem ji zarovnejte.  Na střed lisovacího kotouče dejte pružinu a na pružinu položte víko. Stlačte a nádobu uzavřete. Plátno musí zůstat uvnitř nádoby.

Dobrý tip: Každé z dodávaných pláten lze použít opakovaně, při běžném použití a šetrné údržbě lze plátno použít až 5 krát. Náhradní plátna lze ale pořídit i samostatně.

Sýr lisujte cca hodinu při pokojové teplotě a pak nechejte uzavřený v lednici nejméně 2 hodiny vychladit. Pro co nejlepší chuť a konzistenci nechejte sýr v uzavřené nádobě v lednici až 24 hodin.

Máte chuť na čerstvý sýr ve slaném nálevu?

Potom sýřeninu nesolte před stlačováním. Do dózy nalijte po matnou část syrovátku, přidejte 30 g soli a promícháním připravte slaný nálev. Vylisovaný čerstvý sýr vložte do slaného nálevu a dózu uzavřete podnosem, který poslouží jako víčko. V nálevu skladujte v lednici maximálně 48 hodin.

 

Potřebujeme:
2 l plnotučného mléka (min. 3 % tuku),

Na syřidlo:
80 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy, nebo 50 ml octa