Tescoma s chutí

Tescoma s chutí: Páj s jablky

Do mísy prosejeme mouku. Přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, tuk, vejce a bílek a vypracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do folie a dáme odležet do lednice


Jablka nakrájíme na plátky. Dáme je do kastrůlku s vínem, kořením a citronovou šťávou. Jablka vaříme 5 minut, pak je necháme v nálevu vychladnout. Vychladlá jablka scedíme a smícháme s cukrem.
Z lednice vyndáme odleželé těsto. 2/3 těsta oddělíme a rozválíme ho. Rozváleným plátem těsta vyložíme formu. Rozdrobíme piškoty a nasypeme je na těsto. Na piškoty rozložíme podušená jablka. Vyválíme zbylé těsto a položíme na povrch páje. Potřeme žloutkem s mlékem. Pečeme při 160°C asi 40 minut.

Na těsto:
240 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
150 g rostlinného tuku nebo másla
1 vejce
1 bílek
1 žloutek
2 lžíce mléka na potření povrchu páje


Na náplň:
800 g jablek
300 ml bílého vína
5 ks hřebíčků
1 kousek celé skořice
šťáva z poloviny citronu
1 balíček vanilkového cukru
50 g piškotů